The Great Gatsby, marele kitsch australian

0
744
The Great Gatsby
The Great Gatsby

Există o tendință globală de a nu mai respecta nimic, fie că e vorba despre o capodoperă muzicală, despre o carte excepțională care și-a lăsat amprenta sau chiar și un film vechi refăcut.

Săracul Scott Fitzgerald n-a apucat să vadă decât un film mut despre the Great Gatsby, cel mai vândut și cel mai ecranizat roman din puținele scrise într-o viață înecată în alcool. Fitzgerald chiar a trăit din plin epoca jazzului, în anii ’20, stingându-și fiecare seară incendiară cu mult alcool, fapt resimțit în tot ceea ce a scris, mai ales în Blândețea nopții, un roman incredibil.

A știut și ziua când va muri, dar n-a avut niciun regret. Dacă ar fi văzut ultima ecranizare după romanul The Great Gatsby, a 5-a după cele din 1926, 1949, 1974, 2000, Scott Fitzgerald ar fi făcut infarct încă de la premieră, mai ales că avea probleme grave cu inima.

Marele Gatsby 3D e un kitsch nemaiîntâlnit, pe care a pus mâna Bazz Luhrmann, un australian cu bugete uriașe, dar cu idei și puneri în practică jalnice. Orice film de-al lui Luhrmann seamănă cu un bonsai uriaș care se usucă imediat când un câine a urinat la rădăcinile lui.Nu ai voie să încurci epoca jazzului, atunci când vine vorba de coloană sonoră. Nu ai voie să pui Beyonce, Jay Z, Nero, Sia, will.i.am, Fergie, Brian Ferry în Marele Gatsby…nu e voie nici cu Florence and the Machine, nici cu frigida aia de Lana del Rey și nici cu coverul de la Love is blindness. Totul e greșit la capitolul muzică într-un film din epoca jazzului. O mizerie, e ca și cum ar cânta Cezar Ouatu black metal. Iar când asculți Jay Z în anii 20, și în loc de un blink blink și fo shizzle dizzle my nizzle, vezi o decapotabilă plină de negri dansând cu șampanii în 1922, parcă îți vine să mergi la un control psihiatric. Bă, dați-vă naibii, ce căutau negrii ăia în mașină de lux, când la vremea respectivă erau talpa Americii, erau WC-ul americanilor, îi scuipau ăștia și îi țineau să le spele wc-uri, să le care bagajele, să le culeagă porumbul și să le îngrijească progeniturile albilor. În Marele Gatsby 3D, evreii sunt mulatri, cu origini indiene, solistele seamănă cu Mary J. Blige, iar jazz-ul e inexistent în perioada jazz-ului.

Mașinile de anii ’50 în anii ’20 fac din Gatsby un SF, care respectă șirul poveștii din roman, dar nu respectă ideea iluziei lui Fitzgerald, iar scenele esențiale sunt aruncate în aer de absența ochilor doctorului Eckleburg, înlocuitorul camerei de filmat. Asta așteptam și eu dacă ești în 2013, Luhrmann, dar la ce rușine de regizor ești nu mă mir că dai în mungisme și pierzi chintesența. Lumea nu se prăbușește deloc în film, imaginile sunt doar să-ți fure ochii și să nu regreți cei 27-28 de lei pe care i-ai dat pe bilet.

La capitolul actori, Leonardo di Caprio e constipat total, seamănă cu băiatul netalentat din Titanic, neașteptat de slab, după ce-mi venea să-l aplaud în Django, Inception, J. Edgar, Shutter Island, Revolutionary Road, Departed, The Beach etc. Carey Mulligan joacă de parcă a tras pe nas până i-a ieșit prin vene sau pe ochi, așa de slabă e în film…În schimb, debutanta Elizabeth Debicki e fără greșeală, la fel ca și Tobey Maguire, sunt singurele roluri care m-au ținut în scaun la cinema.

La ce buget a avut, Bazz Luhrmann putea scoate o capodoperă despre Valea Cenușii, despre decăderea umană din Manhattanul anilor ’20, dar în schimb a ales un lux de suprafață, cu ajutorul tehnologiei, din care nu a ieșit nimic. De fapt a ieșit un film lung, plictisitor, care respectă cam 90% din cartea lui Fitzgerald și atât. E genul de film pe care-l vezi o singură dată în viață, apoi îl eviți și pe HBO, Pro TV sau TCM. Îl eviți dacă ești un ireverențios clasic ca și mine și respecți imaginea pe care ți-ai creat-o când citeai. Uitându-mă la Marele Gatsby mi s-a părut că văd Moulin Rouge-ul lui Toulouse Lautrec, cu o combinație de Titanic. În anii 70, Gatsby, cu Robert Redford, încerca să bată Pe aripile vântului, dar a fost un fiasco. Astăzi, cu un buget de peste 100 de milioane de dolari a ieșit un kitsch cu miros de canal colector. Sfatul meu? Evitați-l, nu pierdeți nimic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here