Zero Dark Thirty, când americanii suferă de patriotism și comuniștii vorbesc de propagandă

1
793
Afisul filmului Zero Dark Thirty
Afisul filmului Zero Dark Thirty

Am citit tot despre Zero Dark Thirty, înainte să-mi fac curaj să merg la cinema, pentru că precedentul film al lui Kathryn Bigelow, Hurt Locker, mi-a dat un aer de american patriot, făcându-mă să uit de victime colaterale, de ororile războiului. Pur și simplu mă simțeam superficial după Hurt Locker și, normal, într-o țară în care 43 de ani s-a vorbit despre capitalismul american, despre propaganda americană, despre imperalism american, eu nu puteam să adopt o metodă departe de gândirea închisă.

Nu luați Zero Dark Thirty după Oscarul câștigat aseară, pentru sunet, și nu luați nici povestea ca fiind reală în proporție de 60%. Dar problemele apărute după apariția filmului, reacțiile ziariștilor din trustul Al Jazeera, cele din presa americană și acuzele că sursele lui Kathryn Bigelow și Mark Boal ar fi din cadrul CIA, m-au făcut să îi dau o șansă. E exact ca și filmul de la care nu aștepți nimic, dar care la final îți lasă un zâmbet plăcut și o stare confortantă.

Și apoi te întrebi: dar de ce au sărit ziariștii de la Al Jazeera și din țările arabe să critice filmul ca fiind unul în care se promovează la greu tortura din închisorile secrete CIA, în care faza finală este mai degrabă un snuff, cu imagini greu de suportat. Aia nu mai e propagandă, așa e! Doar ce gândim noi, aici, în spațiul est-european, e valabil, doar noi avem voie să folosim termenul ăsta idiot, învățat de la comuniști. Cum au spus și ziariștii britanici, fără aceste scene “Zero Dark Thirty” ar fi fost mai puțin decât un film. Ar fi arătat precum un film românesc, dacă ar fi studiat cinematografia noastră, aș completa eu.

Subiectul 11 septembrie 2001 este cel mai sensibil subiect pentru americani. Cei 10 ani în care Statele Unite au investit sute de milioane de dolari pentru a-l prinde pe Osama bin Laden sunt foarte bine compresați în cele 2 ore și 37 de minute, iar operațiunea Neptune Spear e o lecție de detaliu cinematografic. Acum despre film vreau să vorbesc, pentru că Zero Dark Thirty e un film, în care și Kathryn Bigelow atenționează la început: “se bazează pe fapte reale!”. Nu înseamnă că trebuie să fie mot a mot, dar pelicula dă un răspuns pentru vocile alea disperate: “Nu vrem să murim! De ce noi?”.

Zero Dark Thirty a fost dat în judecată și pentru o voce disperată, cea a însoțitoarei de bord Betty Ann Ong, aflată într-un avion care lovise World Trade Center. Fratele lui Betty a spus că vrea daune morale în cazul în care filmul câștigă un Oscar. Deci, multe controverse, chiar dacă filmul este un tribut pentru oamenii care au murit nevinovați în 2001. E un film bun, voi puteți spune că e plin de propagandă, așa ați zis și despre Argo și despre Lincoln.

Jessica Chastain e foarte, foarte bună în rolul agentului Maya, Jason Clarke e perfect în rolul americanului care oferă și un Lamborghini unui șeic pentru un număr de telefon care ar duce la prinderea lui Osama bin Laden și, culmea, funcționează, aparițiile lui Mark Strong sunt rare, dar exact când trebuie. Scenele de tactică militară demonstrează că Bigelow și Boal au lucrat cu specialiști din armata americană, scenariul e foarte bine detaliat, iar evenimentele relatate cu imagini din realitate fac din Zero Dark Thirty un film care trece clasa cu brio din partea mea. Operațiunea Neptune Spear, cea prin care Osama bin Laden a fost ucis la Abbotabad, e șlefuită să pară ca un exercițiu militar real, mai ales cu filmarea de first person shooter.

În concluzie, chiar dacă erau 5 inși în sala de cinema, la 2 zile de la lansarea în România, Zero Dark Thirty e un film meticulos, electrifiant, intens, ritmat și nu trebuie luat ca un document istoric. E o poveste răspicată, spusă cu forță și fără vreo scuză. Asta pentru că nu există una. Ah, să nu uit, Osama a fost ucis de ziua mea! Trebuia s-o spun! Iar dacă vă întrebați de unde vine coverul Nothing else matters vă spun eu: Scala & Kolacny Brothers. Mergeți la Zero Dark Thirty și renunțați la cuvântul propagandă, futu-i Ceaușescu mă-sii!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=cAtWcvCxPhc&w=560&h=315]

1 COMENTARIU

  1. Pe langa Lincoln si Argo Zero Dark Thirty a fost cam cel mai patriotic propagandistic…iar tot filmul pare destul de real, mai ales datorita faptului ca e cronologic :D…apropo fain scris, deci ai primit un cadou de ziua ta? multumeste lu Obama :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here