Life of Pi…emoționant, captivant, incredibil

0
567

XXX LIFE-PI-MOV-JY-0377.JPG A ENTDacă există un regizor fără teamă la Hollywood, acesta este Ang Lee. Taiwanezul a riscat de fiecare dată, și cu Hidden dragon, crouching tiger, apoi cu Brokeback Mountain. Ce a rezultat? 4 oscaruri și alte 87 de premii pentru primul film, iar Brokeback Mountain, 3 oscaruri și 93 de premii. Așa a făcut și cu Viața lui Pi, fiind un fan recunoscut al scriitorului Yann Martel, cel care a scris un roman fabulos, distins cu premiul Booker Prize.

Life of Pi este cea mai bună transpunere a unui roman pe ecran. Life of Pi este despre credință, despre determinare, despre viață, așa cum o vedem cu toții zi de zi, unii mai superficiali, alții mai profunzi, până la urmă totul capătă o imagine. Așa este și Pi Patel, de fapt numele lui este Piscine, de la piscina unde tatăl său și-a cunoscut adevărata dragoste, însă fiind foarte bun la matematică, Pi le demonstrează colegilor că numele său trebuie să rămână la fel ca și constanta matematică. Aici apare primul simbol, după care povestea ne arată un Pi Patel nehotărât, care caută răspunsurile credinței în mai toate religiile: hinduism, budism, islam sau creștinism.

Pi crește în India, alături de familia sa, iar în timpul liber se ocupă de animalele grădinii zoologice a tatălui său. La 16 ani, pleacă împreună cu familia spre Canada în ceea ce avea să devină o robinsoniadă modernă, o aventură a la Kon Tiki (numele bărcii exploratorului norvegian Thor Heyerdahl), din care nu lipsesc elementele fantasy. Pi împrumută din stilul de povestitor al Șeherezadei, mai ales când se simte atras de mic de Richard Parker, un tigru bengalez care devine laitmotivul poveștii. Vă veți întreba de ce un tigru? În mitologia indiană, tigrul este regele animalelor, emblema războiului, legătura dintre cer și pământ. Martel excelează în romanul său la capitolul simboluri, iar Ang Lee respectă cartea filă cu filă. Pi se încăpățânează să-l creadă pe tatăl său, atunci când vrea să-l cunoască îndeaproape pe Richard Parker. “În ochii fiarelor sălbatice nu vei vedea decât reflecția emoțiilor tale, a temerilor tale”…excepțional, la rang de capodoperă.

Filmul se bazează integral pe efecte speciale, iar când am văzut trailerul, chiar mă gândeam cum va reuși Ang Lee să ecranizeze amănuntele incredibile ale lui Martel. Dar regizorul taiwanez încarcă fiecare scenă cu emoție, filmul devine captivant, cu un final total neașteptat. De fapt, aveți de ales între două variante. Cea a lui Pi care caută divinitatea, sau cea apropiată de realitate. Pot spune, subiectiv, că Life of Pi se abonează în topul meu la capodoperele din 2012, alături de Artistul, Argo, Dark Knight Rises sau J. Edgar. Ang Lee m-a convins, este geniul asiatic de la Hollywood, regizorul care pune cireașa pe tort mai bine decât orice maestru culinar.

M-a convins și debutul cinematografic al lui Suraj Sharma, cel care-l joacă pe Pi în timpul aventurii pe ocean, iar curajul lui Lee de a folosi actori de la Bollywood pentru o producție hollywoodiană este iarăși o dovadă a riscurilor pe care și le-a asumat. În film apare și Gerard Depardieu, dar prea puțin, însă la final vă veți da seama care este utilitatea lui. Păcat că Tobey Maguire nu l-a convins pe Lee să joace rolul celui care vrea să scrie cartea, adică a lui Martel, iar regizorul a explicat motivele: “era prea faimos ca actor pentru câteva scene atât de mici!”.

Viața lui Pi este extraordinar, iar Ang Lee transpune o carte fabuloasă pe ecran în ritm de mare artă. Povestea e explozivă, iar unele pasaje sunt literatură pură, nici nu ar avea loc într-o producție junk. Deci, nu mai stați pe gânduri, mergeți la Life of Pi, dar alegeți varianta 3D, neapărat. Se merită…și chiar așa, aștept să-mi spuneți: care este varianta pe care o credeți?
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mZEZ35Fhvuc&w=560&h=315]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here