The Hobbit, filmul care îngroapă Stăpânul Inelelor

0
580

the-hobbit-banner-gollumBalin, Dwalin, Bifur, Bofur, Bombur…Fili, Kili, Oin, Gloin, Nori, Dori și Ori…sunt toți în casa lui Bilbo Baggins, care oricât de ospitalier ar fi nu poate accepta niște gnomi nesătuli și neciopliți. Și liderul lor, Thorin…cel care credea că și-a răzbunat tatăl ucis de căpetenia orcilor, Azog! Bilbo e unchiul lui Frodo Baggins, Bagginses cum le zice Gollum, hobbitul corupt de neprețiosul inel, și este ales pentru o călătorie neașteptată în ținutul gnomilor, acolo unde atotputernicul dragon Smaug păzește comoara…de ce? Pentru că el i-a gonit pe gnomi din Erebor, de pe Muntele Singuratic…și asta e pe scurt…

Sincer, când am citit Hobbitul eram destul de mic și nu prea făceam legăturile lui Tolkien dintre făpturile mitice, gnomi, elfi, troli, orci, goblini și hobiți sau alte creaturi cu istoria popoarelor nordice din vremea Gesta Danorum. Așa cum Jonathan Swift ilustrează incredibil lupta politică din Anglia anilor 1700, fiind o satiră socială abrazivă…iar noi o citeam, ca mulți alții, literatură pentru copii. La fel face și Tolkien, numai că el dezvoltă mitologia nordică, iar lumea fantasy-ului de astăzi îi datorează totul, de la descoperirea celebrului poem Beowulf. Tot Tolkien l-a tradus, fiind specialist al limbilor nordice vechi, și i-a servit ca sursă de inspirație. Pentru mine, Tolkien e geniul literaturii mitice, cam cum este Frank Herbert tăticul literaturii SF, gusturile pot fi împărțite.

Să revenim la filmul Hobbit. O călătorie neașteptată este prima dintre cele 3 părți gândite de Peter Jackson, cel căruia îi datorăm și capodopera Stăpânul Inelelor. La anul vom avea The Desolations of Smaug, iar trilogia se va încheia în 2014 cu There and back again. În ultimul său film, Jackson se depășește în detalii, se depășește în scenariu, se depășește în muzică, se depășește din toate punctele de vedere. La fel ca în Lord of the rings, coloana sonoră e repetitivă, de această dată avem laitmotivul “The misty cold mountains”, însă e de-a dreptul genială și te stresează ore-n șir după ce ai văzut filmul. În The Hobbit lumea pare ireală, dar devine reală cu fiecare detaliu și se construiește în jurul personajelor. Deși durează aproape 3 ore nu ai cum să te plictisești, iar aici Peter Jackson merită aplauzele. Hobbitul începe ca o piesă de teatru, cu intrarea în actul I a gnomilor, cu prezentarea personajelor, a istoriei, totul sub forma respectului, apoi încetul cu încetul se desprinde într-o lume de basm, unde detaliile îți iau ochii.

Luptele sunt iarăși un punct forte, chiar dacă în unele dintre ele protagoniștii nu participă, decât fug, iar jocul actoricesc e iarăși la înălțime. Mi-a plăcut Azog, căpetenia orcilor, jucat excelent de Manu Bennett, îl știți din seria Spartacus, unde îi dă viață galului Crixus, Ian McKellen e din nou fabulos îmbrăcat în Gandalf, Galadriel (Cate Blanchett), Saruman (Cristopher Lee) și Elrond (Hugo Weaving) apar și ei puțin, dar sunt ca și cireașa de pe tort. Scena mea preferată este cea în care apare Andy Serkins, adică Gollum. E scena cea mai așteptată din film și merită toți banii, la scenariul căreia a contribuit și Guillermo del Toro. Gollum îl cunoaște pe primul Baggins, sau Bagginses, cum îi spune hobbitul corupt de puterea inelului. Nu cred ca până acum să fi existat un personaj bipolar atât de complex precum Gollum al lui Tolkien, iar în Hobbitul are parte de un spectacol de aproape 20-25 de minute care mută filmul în categoria artă, în special la concursul de ghicitori. Și până la urmă Baggins ascultă de Gandalf: “adevăratul act al curajului nu stă în uciderea dușmanului. Adevăratul act al curajului e atunci când cruți o viață!”

Hobbitul e un spectacol care nu are cum să te plictisească, cu un singur regret: că avem de așteptat încă un an până la următoarea parte a trilogiei, acolo unde vom afla toată povestea lui Smaug. Până atunci nu ratați filmul, mai ales că nu aveam așteptări mai mari după ce văzusesem de vreo trei ori Stăpânul Inelelor. Ei bine, Hobbitul e peste trilogia lui Peter Jackson. Și sper să fie la fel și următoarele două părți, adică din ce în ce mai bune!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nOGsB9dORBg&w=560&h=315]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here