Skyfall sau cum să îl uităm pe Superman

0
829

Unde naiba e 007? Spionul acela alcoolic, afemeiat, cu idei geniale, înnebunit după golf și cu o mare dependență a jocurilor de noroc. Cu cât trece timpul, James Bond nu mai are nimic din descrierea lui Ian Fleming, nu e nici Hoagy Carmichael, îl face regretat pe Sean Connery şi să nu-mi amintesc că Pierce Brosnan în rolul lui Bond era ca și cum l-ai pune pe Florin Călinescu să-l joace pe Bruce Wayne. Zău așa, mă așteptam ca seria Skyfall să ne dea pe spate, ținând cont de rahatul financiar uriaș în care se află MGM, dar nu mai e nici Hollywood-ul ce era odată. Totul e lipsit de esență în Skyfall, plus că avem de a face cu un Bond depresiv, foarte singuratic, un fel de perfect hitman, care tot filmul aleargă să o salveze pe M. Staţi, nu e şi depresia boala secolului?

Nu mi-a plăcut Skyfall, e poate cel mai slab James Bond, ba nu, cele din seria Pierce Brosnan au fost execrabile, iar britanicul Daniel Craig salvează din ideea de brittish agent. Acum, sincer, nu puteai să pui un văcar să îl joace pe 007, cum a fost Brosnan. Nici nu e loc de intro pentru Skyfall, filmul e făcut pe stilul noii lumi, cu mult glow, scene de acțiune în cele mai căutate locuri turistice de pe glob, totul într-un lux îmbrăcat în atmosfera cocalarilor și pițipoancelor, probabil că în următorul film o să-l vedem pe cel mai puternic agent din lume cu un pistol cu cristale Swarovski.

Ideea e foarte simplă, nici nu trebuia să fie ceva greu, doar e un blockbuster: MI6 este aruncat la propriu în aer de unul dintre foștii agenți și totul se duce pe apa Tamisei, deoarece 007 fusese împușcat și dispăruse într-o apă, în niciun caz Marea Marmara. Bond nu are cum să moară, devine un super erou intangibil, e apropiat de Superman, pentru că tot sunt la modă eroii din comics-urile americane. Noroc că ni-l readuce Nolan de la anul pe adevăratul Superman într-o trilogie care își propune să bată seria excelentă a Cavalerului Întunecat, Batman. Bond reapare pe o insulă, înconjurat de alcoolici şi de o femeie cu moravuri uşoare, bea cu scorpioni pe mână și revine deodată în Londra, noroc că Sky News si BBC se prind astăzi în orice colţ din lume, probabil şi în reactorul din Pripiat. De aici începe un film foarte lung, plin de detalii insignifiante, cu un agent plimbat prin toată lumea şi cu băiatul rău, Silva, jucat de Javier Bardem blond. Da, Bardem e blond, e groaznic de slab şi normal că vrea să se răzbune pe M, jucată de Judi Drench. La 78 de ani, Judi poate şi dă un luciu, sau mai bine spus pune cireaşa de pe tortul frumos ornat, dar greţos la gust. Iar la capitolul product placement, filmul bate şi protv-ul la reclame.

Nici vocea lui Adele nu salvează seria Bond, nici invincibilitatea unui agent care nu mai trecuse testele, nici traumele copilăriei şi nici varanii care mănâncă asiatici. Să nu-l uit pe noul agent Q, un hipster speriat, exact pe tiparul oricât am căuta tineri talentaţi în ziua de astăzi nu mai găsim nimic. Eve, jucată de Naomie Harris, are doar un zâmbet actoricesc cuceritor, iar dacă vreţi scene în care un actor să facă diferenţa vă rog să nu vă chinuiţi. Nu există aşa ceva într-un film superficial, care îşi propune să îţi ia ochii doar cu imaginile. Poate Ralph Fiennes, mai ales că el va fi noul M în următoarea serie Bond. Îmi place mult discuţia dintre Bond şi psiholog, dar e prea scurtă: country – England, gun – shot, agent – provocateur, murder – employment, skyfall…skyfall…skyfall – done.

Scena finală e de-a dreptul exagerată, deşi noul Bond lasă mult garda jos la capitolul exagerări faţă de precedentele, însă şi aici metroul îţi poate cădea în cap, noroc că nu e 3D. Dar Bond trece prin foc, Bond nu ştie ce-i ăla şoc hipotermic, Bond e invincibil, dar tot cuţitul face diferenţa. Şi nu uitaţi, 007 will be back… dar degeaba, eu mi-am pierdut orice interes pentru seria lui Doube O Seven. Lung, spectaculos pe alocuri ca acţiune, dar foarte slab. Aşa arată Skyfall. Şi cred că am acordat prea mult spaţiu acestui film de 2 lei şi 47 de bani. 007, du-te cu cocalarii şi piţipoancele tale!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6kw1UVovByw&w=560&h=315]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here