Looper – nu-ți lăsa ținta neucisă, chiar dacă e dublura ta de peste 30 de ani

0
517

 Ești doar un om plătit să omoare și să scape de cadavrele din viitor, iar argintul pe care îl primești îți conferă luxul de a sta drogat seară de seară, de a iubi cea mai frumoasă femeie din oraș, chiar dacă își oferă serviciile oricărui bărbat pentru bani… dar tu ești preferatul ei. Poți să îi spui și că o iubești, atâta vreme cât a doua zi o iei de la capăt și aștepți cu un “Blunderbuss” în câmp să-i zbori pieptul de la 3 metri celui care nu mai are nicio șansă. Poți să înveți și franceza în perioada așteptării, e doar 2044, lucrurile sunt mai evoluate decât acum, iar călătoria în timp nu s-a inventat încă. Dar ea va fi inventată peste 30 de ani, iar organizațiile mafiote nu pot omorî oameni decât în trecut. Și ai face asta știind că într-o zi te vei ucide pe tine în viitor?

Ideea din Looper este originală, în sfârșit un film care nu are legătură cu vreo nuvelă SF, nu copiază nimic, este doar creația lui Rian Johnson, pe care îl știm din Frații Bloom. Scrisă cursiv, ca un scenariu de film, povestea are iz de box-office, iar actorii sunt aleși pe sprânceană. Joe (Joseph Gordon Levitt, copilul maturizat din A treia planetă de la soare) face parte din organizația strict secretă de ucigași Loopers, iar viața lui e schilodită de rutină: ucis, ascuns cadavre, drogat în același club, sex cu aceeași prostituată și visul că într-o zi, cu banii strânși, va ajunge în Franța, deși șeful mafiei trimis în trecut să se ocupe de cadavrele din viitor îi spune clar să aleagă China și să învețe mandarina. Totul se schimbă când colegul și cel mai bun prieten refuză din slăbiciune să își omoare dublura din viitor. E ușor de aflat, chiar dacă nu-i vezi fața celui pe care-l desparți de viață…de ce? Primești aur în sacul lipit de spatele victimei și știi că e timpul să te pensionezi. Peste exact 30 de ani îți va veni ziua când vei fi omorât de tine, dar mai tânăr cu trei decenii.

Și totul e din cauza lui Rainmaker, cel care controlează tot, cel căruia nu i-a văzut nimeni fața, doar se știe că are mandibula spartă, cel care s-a decis să scape de toți nenorociții de loopers. La fel procedează și Joe, chiar dacă el e plin de resentimente și încearcă să-și ucidă dublura de peste 30 de ani, doar că nu poate…și nu pentru că numele dublurii este Bruce Willis. De aici, vă las pe voi să descoperiți Looper, pe care l-am savurat la cinema zilele trecute cu sentimentul, la final, că filmele science-fiction bune mai există.

Joseph Gordon Levitt e incredibil de bun, are aceeași ascensiune a lui Leonardo di Caprio, iar în Looper îl imită perfect pe Bruce Willis, doar trebuie să fie mai tânăr cu 30 de ani…o face de minune. Până acum l-am văzut în toate ipostazele posibile, dar rolul din Looper îi dă o maturitate cinematografică și scoate în evidență un actor complet. E bun de tot, știe să fie și bad boy… acolo, cât de cât. Dar pentru asta e nevoie să vină din viitor Bruce Willis, care își face numărul într-o fază gen Die Hard, numai că fără “yippie-kai-yay motherfucker”… Așa că să vă așteptați la acțiune cât cuprinde de când apare bătrânul Bruce. Să nu-i uit aici pe Jeff Daniels, Emily Blunt și Noah Segan, care completează distribuția din sf-ul foarte bun al lui Johnson.

Ideea de mașină a timpului e perisabilă, numai dacă ne gândim la săracul H.G. Wells, care avea să inspire din secolul 19 și până în prezent zeci, sute de scriitori și alte zeci de regizori de filme. Dar Looper nu e nici Mașina Timpului, nici Cronica Argonauților, e doar un film bun, bazat pe o idee cunoscută iubitorilor de SF, dar una periculoasă și care este folosită ilegal. Original, nu? Se spune că Wells nu a mai publicat ultimul capitol din Mașina Timpului, cel în care vorbește despre degradarea omului…A fost o luptă! Și probabil că multe sunt pe cale să înceapă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here