Unde sunt copaci, acolo este și Lorax

0
682

Dr. Seuss este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori americani, în special de copii. Așa cum peste 50% dintre americani dețin un produs Apple, la fel peste 80% dintre copiii americani au citit sau au învățat la școală poveștile lui Theodor Seuss Geisel, dovadă că ziua de naștere a scriitorului este sărbătorită cu mare fast. La 2 martie, în toată țara se celebrează ziua cititului sau National Read Across America Day, în memoria lui Dr. Seuss.

Seuss s-a făcut cunoscut în special în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru zeci de scurte desene animate, cu temă politică, pe care le vedeam într-o vreme pe TNT, azi TCM, după ce Cartoon Network își încheia programul, iar mai târziu am dat de ele pe DDTV. Da, postul lui dan diaconescu avea un post TV numai cu desene animate, iar Warner Bros l-a prins că le dădea fără acceptul dreptului de autor, după care a plătit niște amenzi grase.

Apoi, cine n-a auzit de Horton hatches the egg? Cu elefănțelul pus de pasăre să-i clocească oul, iar el batjocorit de toate animalele din junglă avea o singură vorbă: “I meant what I said and I said what I meant, and an elephant’s faithful, one hundred per cent”. Și uite așa s-a născut și elefantul pasăre, care avea să rămână cu Horton. Sau de Horton hears a who, ecranizat în 2008, Jim Carrey fiind vocea elefantului preferat de Dr. Seuss. Nu știu dacă Theodor Seuss și-a făcut biografia în vreo povestioară de copii, așa cum Hans Christian Andersen s-a întruchipat în Rățușca cea urâtă, dar poveștile lui au fascinat întreaga lume. La fel și cu Grinch. Da, tot Seuss l-a creat și pe posomorâtul personaj din peșteră cu o inimă de două ori mai mică și care ura Crăciunul.

Dar și pe Lorax. Povestea lui Lorax a prins viață pe ecrane în 1972, la un an după ce a apărut și cartea, iar în 2012, Universal, împreună cu echipa de la Despicable Me au dat lovitura. De la lansare și până în prezent, desenul animat are încasări de 177 de milioane de dolari. Și, apropo, ce v-ați face dacă în fiecare zi, florile ar fi artificiale și veți fi nevoiți să le umflați în fața blocului? Ar fi viața mai frumoasă dacă ați avea totul, copaci disco, care să vă cânte în fața casei, un fel de Itunes de mărimea unui plop, flori din care să iasă albine robot și să imite zumzăitul, mâncare în formă de jeleu cu diferite gusturi, cu o singură condiție: ați plăti aerul?

Da, zi de zi, la fel cum bem apă din butoaiele de 15 sau 20 de litri, am fi nevoiți să ne încărcăm butoaiele, dar nu cu apă, ci cu aer. Mă întreb dacă ați face orice pentru a găsi ultimul copac natural, dar pentru asta aveți nevoie de un melc foarte, foarte bătrân și să-l căutați în pustietate pe The Once-ler, pentru că din cauza lui a ajuns lumea să dea banii pe aer. Și da, el este vinovat și pentru dispariția copacilor. Dar acolo unde este un copac tăiat apare și Lorax, protectorul pădurilor.

Lorax e nervos, e cătrănit mai tot timpul, ar vrea de fiecare dată să pocnească pe cineva în nas, dar nu ajunge atât de sus, fiind prea mic, la fel și în cazul în care încearcă să deschidă o ușă. De partea pufosului Lorax sunt și ursuleții pofticioși, peștii care merg pe uscat și cântă orice vreți voi, de la marș funebru până la coloana sonoră din Mission Impossible, și întreaga natură. Cum reușesc ei să-l oprească sau nu pe Once-ler o să aflați dacă mergeți să vedeți Lorax. Și dacă vă duceți la cinema, nu uitați să le luați copiilor marshmallows. Așa a reușit și Once-ler, până când au dispărut toți copacii.

Mi-a plăcut Lorax, ca de altfel toate desenele inspirate din poveștile lui Theodor Seuss. Și apropo, în curând vom avea Ice Age 4 și Madagascar 3, în ordinea asta. Danny de Vito îi dă viață micuțului protector al copacilor, iar Ed Helms este Once-ler. Copii, dacă ați citit postarea, întrebați părinții unde e cel mai apropiat cinema, puneți-vă ochelarii 3D și intrați în lumea lui Lorax. „You have been warned!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here