Hunger Games, olimpiadă cu tineri măcelăriți

2
860

Americanii nu mai au idei. Au făcut toate filmele posibile, plus că nu ratează nicio carte s-o ecranizeze. Asta-mi demonstrează că pe lângă carte, trebuie să ai și ebook-ul, audio-book-ul, iar dacă niciuna dintre variante nu ți se pare accesibilă, atunci fugi la cinema și în două ore ai înțeles totul. Hunger Games, Jocurile Foamei, face parte din trilogia scriitoarei americane Suzanne Collins, care mai conține volumele Sfidarea și Revolta, cărți pe care le puteți găsi și în limba română, la un preț promoțional, 76 de lei toate cele trei volume la editura Nemira.

Filmul este deja pe primul loc în topul american în săptămâna de debut, ajungând deja la încasări de peste 155 de milioane de dolari, iar criticii de peste Atlantic anunță că Harry Potter va fi detronat de trilogia lui Gary Ross. Revenind la tema filmului, acțiunea se întâmplă într-o Americă post-apocaliptică, fără a fi sugerat anul, ci doar că în urma unui război resursele erau foarte limitate, iar oamenii cunoșteau fericirea  la vederea unui codru de pâine, ca și cum astăzi am duce dorul presei tipărite de altădată.

Țara era împărțită în 12 districte, iar acțiunea începe în cel de-al 12-lea, localizat prin nordul Americii, ținând cont de minele de cărbune, unde se face selecția anuală a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani pentru Jocurile Foamei. Toate numele tinerilor erau puse într-un bol, iar din fiecare district se alegeau 2 persoane, o fată și un băiat, pentru un spectacol televizat în toată țara pe ecrane amplasate în fiecare district, un fel de Olimpiadă unde tinerii se omorau într-o pădure cu macete, topoare sau cu elementele naturii. Acțiunea este concentrată în Panem, unde se desfășoară competiția, în cartea lui Collins se specifică un orășel din Munții Stâncoși, iar până la competiție apar antrenorii, psihologii, PR-iștii, bine că nu și bloggerii, chiar dacă trilogia scrisă a fost lansată în 2008.

Caesar Flickerman, jucat de Stanley Tucci, este prezentatorul show-ului, mereu cu zâmbetul pe buze, un fel de Ricky Dandel, dacă vă mai amintiți de Cerbul de Aur. Tucci nu m-a dezamăgit cu prestația nici în Jocurile Foamei, alături de care apare și Donald Sutherland, în rolul președintelui Snow, un personaj diabolic, dar destul de misterios și rar în prima parte, cu siguranță că în următoarele două părți veți afla mai multe despre el. Tânăra Katniss, interpretată foarte bine de Jennifer Lawrence, nominalizată la doar 20 de ani la un Oscar pentru rolul din Winter’s Bone, este personajul în jurul căruia se învârte acțiunea.

Katniss cunoaște mila, prietenia și învață ce înseamă dragostea în cadrul unor jocuri sângeroase, iar finalul își propune și un pic din tragedia shakespeariană, Romeo și Julieta. Se oferă voluntar la Jocurile Foamei, pentru a nu-și vedea surioară de 12 ani măcelărită, și devine în scurt timp vedetă a reality-show-ului, având doi mentori, Haymitch și Cinna. Woody Harrelson nu are cum să nu vă placă, este cireașa de pe tort și salvează multe dintre clișeele filmului în rolul alcoolicului Haymitch…Nu același lucru îl pot spune despre Lenny Kravitz, dezamăgitor, dar machiat atât de bine că nu-i dai 30 de ani.

Finala Jocurilor Foamei o bănuiți, trebuie să rămână unul singur, competitorii nu au prea multe la dispoziție, ba chiar sunt sabotați de organizatori, iar pentru a afla finalul primei părți mergeți la cinema să vedeți Hunger Games. Pe mine nu m-a dat pe spate, din cauza comparației eronate cu Harry Potter, însă este salvat de distribuția excelentă. Și da, Jennifer Lawrence este de viitor, are doar 22 de ani, și parcă s-a născut actriță. Dacă nu vă convinge în Jocurile Foamei, luați și Winter’s Bone și îmi veți da dreptate.

2 COMENTARII

  1. Asa cum am mai spus si in alta parte, filmul mi s-a parut un pic cam intunecat (si tras de-a binelea de par). Filmul prezinta o societate ce se vrea continuatoarea moravurilor Romei Antice, sa zicem ca este ok ca si distopie.. varianta moderna a lui Coriolanus, cea cu Butler, mi-a placut mai mult. Insa ceea ce spuneai despre lipsa de idei iese la suprafata in desfasurarea ulterioara a filmului, care nu face altceva decat sa imi aduca aminte fie de Rollerbal, fie de Running Man (unde a jucat Swarzenegger, mult mai credibil in astfel de roluri).
    Deci, din punctul meu de vedere, un film de care te poti lipsi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here