Spartacus Vengeance, Caligula, Xena? Câte puțin din toate pentru succes

0
448

Istoria grecilor, Imperiul Roman, mitologia egipteană fac parte din hobby-urile mele. Dacă tot vorbim despre seriale, recunosc că Rome, Tudors, Borgia, Hell on wheels sau Game of Thrones le trec la favorite. Am ales și Spartacus, să văd până unde poate să ducă gândirea neo-zeelandezilor și a americanilor pentru un serial istoric, cu puține date istorice, multe inexactități, dar cu un personaj păstrat două milenii, alături de Hanibal, ca un ghimpe în coasta Imperiului Roman.

După primele 3 episoade din Spartacus, Blood and Sands, mi-am dat seama că sursele sunt Plutarh și romanul cu același nume al lui Rafaelo Giovagnoli, citit în perioada adolescenței. Cred că majoritatea deține romanul Spartacus, numai că serialul nu păstrează cursul firesc al istoriei, de exemplu Spartacus, în realitate, se iubea cu Victoria, nimeni alta decât soția dictatorului Sulla…chiar la celebra școală de gladiatori din Capua. Trebuie să recunosc că primul sezon a fost foarte bun, păcat că Andy Whitfield n-a mai putut continua, pierzând lupta cu cancerul la nici 40 de ani. S-a muncit la o mini-serie, Spartacus – Gods of the Arena, de doar 6 episoade, asta datorită succesului uriaș înregistrat de prima parte, dar și pentru că filmările pentru sezonul 2 nu erau concepute fără Whitfield.

Andy n-a mai putut continua, planurile celor de la Starz au fost date peste cap, iar sezonul 2 a debutat cu un alt australian, Liam McIntyre, foarte șters în rolul lui Spartacus. Cu fiecare episod,  Spartacus Vengeance oferă din ce în ce mai mult sex, violență în cea mai crudă formă, așteptați-vă să vedeți mațe de romani strânse-n pumni, creieri la vedere secționați perfect cu săbiile, de-ai zice că samuraii au învățat de la romani să le ascută, sânge peste tot într-un decor abundând de, repet, sex.
Aduce un pic cu Caligula, cu Malcom McDowell și Peter O’Toole, film aspru criticat pentru pornografie la începutul anilor 80, dar rețeta e de succes de data asta. De ce? Păi câți n-ați visat să o vedeți pe Xena, prințesa războinică, Lucy Lawless, dezbrăcată. Lucy, în rolul Lucreției, soția lui Batiatus, acum văduvă, este incredibilă. Acum aveți șansa, mai ales în sezonul 2, de scene extrem de fierbinți, plus câteva actrițe cu trupurile sculptate, Viva Bianca, în rolul Ilythiei, Katrina Law, Mira – iubita lui Spartacus sau superba Lesley Ann-Brandt, jucând-o pe sclava Naevia.

Aveți răbdare, toate se dezbracă, toate fac sex, ba chiar sunt câteva scene de bătaie între femei. Succesul celor de la Starz se vede de la episod la episod, chiar dacă istoria e dată peste cap și nu respectă șirul istoriei. Crixus și Oinomaeus au obținut, în realitate, victorii în fața romanilor, evident cu Spartacus alături de ei, în special în fața generalului Publius Varinius. Aștept să văd cum vor genera armata de 70.000 de gladiatori ai lui Spartacus, sau cum vor construi scena celebrei bătălii de la Catanzaro, când Spartacus a umplut un șanț foarte adânc cu trupurile tuturor morților, pentru a-l trece!

Bănuiesc că vom mai avea cel puțin 2 sau 3 sezoane, iar finalul de acum este previzibil, cu una dintre luptele celei de-a treia răscoale a sclavilor în care comandantul Gaius Claudius Glaber pierde și este ucis. Asta e adevărată, apare și în izvoarele lui Plutarh. Abia aștept să-l văd, poate chiar în finalul acestui sezon, din care au mai rămas 3 episoade, cine-l va juca pe celebrul Crassus Licinius, generalul roman care și-a atribuit moartea lui Spartacus. Atenție, Crassus e ucis în Siria, iar la Roma nu-i va ajunge decât capul…poate asta-i și legătura cu Ashur (Nick Tarabay), gladiatorul sirian intrat sub pielea lui Gaius.

Nu vreau să-i dau o notă, dar Spartacus este un serial curajos, la care tinerii se uită din toate punctele de vedere, este exact succesul pe care se bazează ratingul din ziua de azi: mult sex, sânge și haos cât cuprinde.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ElnzlfKW5xc&w=560&h=315]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here