De ce încep cu Stalker? E filmul preferat, e capodopera lui Tarkovsky

9
1691

“Nici măcar nu știi să gândești abstract” e fraza care vă va rămâne întipărită după acest film, la care răspunsul e unul demn de Tarkovsky: “Ai tu de gând să mă înveți ce înseamnă viața?”. Filmul STALKER – “Călăuza”, din 1979, face parte dintre cele patru de referință ale unui geniu în cinematografie, rusul Andrei Tarkovsky, și le numesc: Solaris, Andrei Rubliov și Zerkalo (The Mirror). Păcat că nu am găsit până astăzi lucrarea de diplomă a lui Tarkovsky de la VGIK (Institutul de Cinematografie Gerasimov, de la Moscova), din 1960, “Compresorul și vioara”, un scurt metraj demențial.

Dar să revenim la Călăuza. Filmul este făcut, ca idee, după nuvela fraților Arkadi și Boris Strugațki, pe care am citit-o prima dată în almanahul Anticipația, o altă compoziție despre care n-aș avea grad de comparație, decât de la superlativ în sus. După film, tot rușii au creat și o serie de 3 jocuri video, însă au pornit doar ca sursă de inspirație, titlu, ideea Zonei, a artefactelor, și a Globului de Aur.

Filmul este un science fiction distopic, iar ideea globului de aur, artefactul pentru care orice om și-ar da viața, îți lasă semne de întrebare despre setea incredibilă a umanității pentru putere. O capodoperă despre păcate, despre transformarea bruscă a umanului în inuman, despre dorința dusă până pe culmile exasperării, și chiar la final îți  dai seama că nici măcar în iubire nu poți rosti vreodată fraza “aș face orice pentru tine”. Umanitatea, în ideea lui Tarkovsky, are niște limite, dar pentru asta trebuie să vedeți Călăuza. Despre film, chiar regizorul a vorbit la un an după apariția lui: “În lumina ideilor mele actuale despre posibilităţile cinematografului ca artă, pentru mine este foarte important ca subiectul scenariului să răspundă necesităţilor de timp, loc şi actiune, după principiile clasicilor”.

Nu vreau să intru în amănunte insignifiante, vreau doar să vă spun că dacă v-ați săturat de cantitatea uriașă de filme turnate pe bandă rulantă în secolul XXI, unul mai prost decât altul, STALKER este exact ceea ce merită văzut. Am găsit și DVD-ul original în România, pe care aveți biografia lui Tarkovsky, o scenă incredibilă din “Compresorul și vioara”, lucrarea de diplomă a regizorului rus, plus un scurt metraj excepțional despre casa în care a locuit Tarkovsky.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=GM_GOpfEQUw]

9 COMENTARII

  1. Felicitari pentru initiativa, Dreji! Gata, esti adaugat la bookmark 🙂 Sa postezi filme cat mai faine, nu cumva sa te prindem cu „ocaua mica” 😆

  2. Adica nu am mai auzit-o pana acum.:D
    Daca ai facut rost de film, te felicit, este unul din filmele pe care, daca iubesti cinematografia, trebuie sa il ai in filmoteca personala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here